agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 1295 .



Capitolul 2
personals [ Journal ]
Luc. diploma

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Zambrean IULIAN Adrian ]

2001-08-11  | [This text should be read in romana]    | 



CAPITOLUL 2

DIMENSIUNEA JURIDICĂ A ADOPŢIEI


2.1.NoČ›iunea, instituČ›ia şi scopul adopČ›iei

AdopČ›ia oferă posibilitatea unei familii permanente copilului. ĂŽn adopČ›ie copilul care este lipsit de părinČ›i sau de o Ă®ngrijire corespunzătoare este primit Ă®n familia adoptatorilor unde urmează a fi crescut ca şi un copil firesc a acestora.

Termenul de adopție are trei înțelesuri:

· un prim Ă®nČ›eles este acela de instituČ›ie juridică prin care se Ă®nČ›elege totalitatea normelor juridice privitoare la Ă®ncheierea, efectele şi desfacerea adopČ›iei, adică totalitatea normelor care reglementează condiČ›iile legale ale adopČ›iei, raportul juridic de adopČ›ie şi efectele sale, precum şi desfacerea acestui raport;

· al doilea Ă®nČ›eles este cel de act juridic, de Ă®ncuviinČ›are a adopČ›iei, prin care ia naştere raportul juridic de adopČ›ie;

· prin adopČ›ie se Ă®nČ›elege şi raportul juridic sau legătura de rudenie civilă, rezultată din actul juridic al adopČ›iei Ă®ncuviinČ›at de instanČ›a judecătorească.

ĂŽn ceea ce priveşte regimul juridic al adopČ›iei, OrdonanČ›a de UrgenČ›ă nr. 25/1997 (aprobată prin legea nr. 87/1998) reglementează un singur fel de adopČ›ie – adopČ›ia cu efecte depline caracterizată prin următoarele:

· Ă®ntre cel care adoptă şi copil se stabileşte filiaČ›ia;

· Ă®ntre copil şi rudele adoptatorilor se stabileşte rudenia;

· filiaČ›ia dintre copilul adoptat şi părinČ›ii săi fireşti Ă®ncetează, de asemenea Ă®ncetează rudenia dintre copilul adoptat şi rudele sale fireşti, precum şi rudenia dintre descendenČ›ii copilului adoptat şi rudele sale fireşti, cu toate acestea, impedimentul la căsătorie Ă®ntre adoptat şi rudele sale fireşti se menČ›ine.

AdopČ›ia este o măsură de protecČ›ie a drepturilor copilului şi se face numai pentru protejarea interesului superior al acestuia şi anume trebuie să asigure dezvoltarea armonioasă a copilului şi respectarea drepturilor fundamentale care-i sunt recunoscute. Acest principiu exprimă deopotrivă finalitatea socială şi finalitatea familială a instituČ›iei juridice a adopČ›iei.

Concepută ca o instituČ›ie juridică menită a Ă®nlocui, Ă®n măsura Ă®n care este posibilă, instituČ›ia juridică a ocrotirii părinteşti (atunci când este vorba de copii lipsiČ›i de părinČ›i sau de copii care din diferite motive, nu pot beneficia de o ocrotire părintească corespunzătoare), adopČ›ia Ă®ndeplineşte un important rol social şi familial contribuind nu numai la preluarea sarcinilor de către societate Ă®n creşterea, educarea şi pregătirea profesională a acestor copii, dar şi la asigurarea unui climat afectiv şi spiritual, pe cât posibil, ca acela pe care Ă®l oferă Ă®n mod obişnuit viaČ›a de familie firească.

ĂŽn literatura juridică au existat polemici referitoare la faptul că „adopČ›ia se face numai Ă®n interesul celui adoptat”, deoarece interesul adoptatului nu trebuie considerat ca „unicul mobil determinant al adopČ›iei cu excluderea altor mobile” (Banciu, M. 1998), pentru că astfel s-ar da instituČ›iei adopČ›iei o finalitate care nu ar fi compatibilă cu principiile fundamentale ale dreptului român referitoare la relaČ›iile de familie.

Pentru ca instituČ›ia adopČ›iei să-şi poată atinge scopul ei familial - implicit, să-şi Ă®ndeplinească Ă®n bune condiČ›ii scopul ei social – trebuie să admitem că la baza Ă®ncheierii şi Ă®ncuviinČ›ării acestei măsuri speciale de ocrotire a copilului stă atât interesul – primordial – al celui adoptat, cât şi, deopotrivă, interesul celui (sau a celor) care adoptă, pentru că prin adopČ›ie se dă satisfacČ›ie nu numai nevoii şi interesului adoptatului de a se bucura de ocrotire corespunzătoare Ă®ntr-o atmosferă familială adecvată, dar şi interesului adoptatorului izvorât din dorinČ›a firească de a fi părinČ›i şi de a simČ›ii Ă®n jurul lor o atmosferă de familie. (Banciu, M. 1998) AdopČ›ia are un caracter solemn.



2.2. Cerințele încheierii adopției

2.2.1. Reglementarea legală

Reglementarea internă

ĂŽn prezent, Ă®n România, adopČ›ia este reglementată prin OrdonanČ›a de UrgenČ›ă a Guvernului nr.25 din 12 iunie 1997, publicată Ă®n Monitorul Oficial nr. 120/1997, cu modificările aduse prin Legea nr.87 publicată Ă®n 29 aprilie 1998, privind aprobarea OrdonanČ›ei de UrgenČ›ă nr.25/1997.

Reglementarea internaČ›ională
Prin Legea nr.15 din 25 martie 1993, România a aderat la ConvenČ›ia Europeană Ă®n materia adopČ›iei de copii, Ă®ncheiată la Strasbourg la 24 aprilie 1967. Această convenČ›ie priveşte numai instituČ›ia juridică a adopČ›iei unui copil care nu a Ă®mplinit vârsta de 18 ani, nu este şi nu a fost căsătorit, nu este socotit major Ă®n momentul Ă®n care adoptatorul solicită adopČ›ia sa.

România a ratificat de asemenea, prin legea nr.84 publicată la 18 octombrie 1994, ConvenČ›ia asupra protecČ›iei copiilor şi cooperării Ă®n materia adopČ›iei internaČ›ionale, Ă®ncheiată la Haga la 29 mai 1993. ConvenČ›ia stabileşte garanČ›ii pentru ca adopČ›iile internaČ›ionale să se Ă®nfăptuiască Ă®n interesul superior al copilului şi Ă®n respectul drepturilor fundamentale care Ă®i sunt recunoscute Ă®n dreptul internaČ›ional şi totodată instituČ›ie un sistem de cooperare Ă®ntre statele contractante, spre a asigura Ă®ndeplinirea acestor garanČ›ii şi a preĂ®ntâmpina astfel răpirea, vânzarea sau traficul de copii.

2.2.2. Cerințele legale ale adopției.

Pentru Ă®ncheierea adopČ›iei este necesar a fi Ă®ndeplinite anumite cerinČ›e şi anume:

· condiții de fond

· lipsa impedimentelor la adopČ›ie (reprezintă de fapt condiČ›ii de fond negative)

· condiČ›ii de formă



2.2.2.1. Condițiile de fond ale adopției
I. ConsimČ›ământul la adopČ›ie

ĂŽncheierea adopČ›iei necesită, Ă®n primul rând, manifestarea de voinČ›ă a anumitor persoane.

a) ConsimČ›ământul celui care adoptă

Este posibilă adopČ›ia de către o singură persoană sau o familie. ConsimČ›ământul trebuie să provină de la o persoană cu capacitate deplină de exerciČ›iu şi să nu fie viciat, se exprimă Ă®n formă autentică Ă®nainte de a fi sesizată instanČ›a de judecată.

b) ConsimČ›ământul soČ›ului celui care adoptă

Dacă cel ce vrea să adopte este căsătorit, se cere pentru Ă®ncheierea adopČ›iei şi consimČ›ământul soČ›ului său, exceptând cazul când acesta este Ă®n imposibilitatea de a-şi manifesta voinČ›a, adică este pus sub interdicČ›ie, decăzut din drepturile părinteşti, sau din orice Ă®mprejurare, se află Ă®n neputinČ›ă de a-şi exprima voinČ›a.

c) ConsimČ›ământul părinČ›ilor fireşti ai celui ce urmează a fi adoptat.

Amândoi părinČ›ii fireşti trebuie să consimtă la adopČ›ia copilului, care nu a dobândit capacitate deplină de exerciČ›iu, consimČ›ământul se cere chiar dacă părinČ›ii fireşti sunt divorČ›aČ›i. ConsimČ›ământul acestora nu este necesar Ă®n următoarele cazuri:

· părinČ›ii sunt decăzuČ›i din drepturile părinteşti;

· sunt decedați;

· sunt puşi sub interdicČ›ie;

· sunt declaraČ›i din punct de vedere judecătoresc morČ›i sau dispăruČ›i;

· se află Ă®n situaČ›ia care determină imposibilitatea de a-şi manifesta voinČ›a;

· copilul este declarat din punct de vedere judecătoresc abandonat;

Pentru Ă®ncheierea adopČ›iei este suficient numai consimČ›ământul unui singur părinte atunci când celălalt părinte se află Ă®n situaČ›iile menČ›ionate mai sus. ConsimČ›ământul părinČ›ilor se exprimă Ă®n formă autentică, poate fi exprimat numai după trecerea unui termen de 45 de zile de la naşterea copilului, poate fi revocat de către părinte Ă®n termen de 30 de zile de la data Ă®nscrisului autentic. După expirarea acestui termen consimČ›ământul părintelui devine irevocabil.

d) Problema consimČ›ământului Ă®n cazul copilului lipsit de ocrotire părintească

Este vorba despre copilul aflat Ă®n una din următoarele situaČ›ii:

· se află pus sub tutelă – tutorele urmează să consimtă la adopČ›ie

· copilul nu este pus sub tutelă deşi se găseşte Ă®n situaČ›ia de a fi pus sub tutelă

e) ConsimČ›ământul copilului care urmează a fi adoptat

Dacă cel care urmează a fi adoptat a Ă®mplinit vârsta de 10 ani se cere şi consimČ›ământul său, lipsa consimČ›ământului acestuia atrăgând nulitatea absolută a adopČ›iei.

II. Persoana sau familia (doi soČ›i) care adoptă, trebuie să aibă capacitate deplină de exerciČ›iu.

Persoana cu capacitate deplină de exerciČ›iu poate adopta fără deosebire de sex, naČ›ionalitate, rasă sau religie, persoana poate să fie căsătorită sau nu. Vârsta maximă a adoptatorului este nelimitată şi nu poate conduce la refuzul Ă®ncuviinČ›ării adopČ›iei decât Ă®n condiČ›ii excepČ›ionale, când nu se poate realiza scopul adopČ›iei.

III. DiferenČ›a de vârstă Ă®ntre persoana care adoptă şi cel care urmează a fi adoptat să fie de cel puČ›in 18 ani.

IV. Cel ce urmează a fi adoptat să nu fi dobândit capacitate deplină de exerciČ›iu.

De la această regulă există o excepČ›ie, Ă®n sensul că persoana care a dobândit capacitatea deplină de exerciČ›iu poate fi adoptată numai de către o persoană sau familia care a crescut-o. Persoana majoră poate fi adoptată cu condiČ›ia să fi fost crescută pe timpul minorităČ›ii de către adoptatorii, iar durata de timp din perioada minorităČ›ii să fie suficient de lungă şi cu caracter de continuitate, ca să excludă urmărirea unui alt scop decât cel al adopČ›iei.

V. AdopČ›ia să fie Ă®n interesul superior al celui ce urmează a fi adoptat.

InstanČ›a judecătorească poate Ă®ncuviinČ›a adopČ›ia numai dacă este Ă®n interesul superior al adoptatului, care trebuie Ă®nČ›eles Ă®n sensul că adoptatorul trebuie să prezinte condiČ›iile materiale şi garanČ›iile morale necesare asigurării dezvoltării armonioase a copilului. Trebuie avute Ă®n vedere satisfacerea intereselor personale, patrimoniale ale adoptatului şi cele patrimoniale ale acestuia. Adoptatul trebuie să găsească Ă®n familia adoptatorului o atmosferă de familie prielnică dezvoltării sale fizice şi morale.

VI. Atestatul Comisiei pentru protecția copilului
Acest atestat constată faptul că persoana sau familia este aptă să adopte, că Ă®ndeplineşte condiČ›ii materiale şi morale care să asigure o dezvoltare normală a copilului. Se eliberează la cererea persoanei sau familiei interesate, Ă®n termen de 90 de zile de la data depunerii cererii, pe baza rapoartelor serviciului public specializat pentru protecČ›ia copilului sau a unui organism privat autorizat.

VII. Avizul favorabil al Comisiei pentru Protecția copilului de la domiciliul acestuia.

La sfârşitul perioadei pentru care copilul este Ă®ncredinČ›at Ă®n vederea adopČ›iei, comisia hotărăşte asupra eliberării avizului favorabil, iar eliberarea acestuia prelungeşte perioada pentru care copilul a fost Ă®ncredinČ›at, până la Ă®ncuviinČ›area sau respingerea cererii de către instanČ›ă. Avizul favorabil comunicat celui Ă®n drept produce efectul juridic menČ›ionat.

VIII. ĂŽncredinČ›area copilului Ă®n vederea adopČ›iei persoanei sau familiei care doreşte să-l adopte.

Este o condiČ›ie pentru Ă®ncheierea adopČ›iei constituind mijlocul ce permite organului competent să verifice şi să aprecieze raporturile ce se vor stabili Ă®ntre viitorul adoptator şi viitorul adoptat, dacă, deci se poate acorda avizul favorabil pentru adopČ›ie şi este o atribuČ›ie a Comisiei pentru protecČ›ia copilului.

ĂŽn ce priveşte această măsură de ocrotire trebuie menČ›ionate următoarele aspecte:

· Ă®ncredinČ›area copilului Ă®n vederea adopČ›iei se poate face persoanei sau familiei care beneficiază de atestat;

· se poate face unei persoane sau familii cu cetăČ›enie română sau care nu are cetăČ›enie română, dar care are reşedinČ›a pe teritoriul statului român de cel puČ›in 6 luni;

· durează minimum 3 luni, Comisia pentru protecČ›ia copilului stabileşte durata Ă®ncredinČ›ării;

· pe perioada Ă®ncredinČ›ării, familia adoptivă este monitorizată de serviciul public specializat pentru protecČ›ia copilului sau organismul privat autorizat ce au obligaČ›ia să redacteze rapoarte bilunare referitoare la evoluČ›ia copilului şi a relaČ›iilor dintre el şi adoptatori şi să le prezinte Comisiei;

· la sfârşitul perioadei de Ă®ncredinČ›are, Ă®n urma analizei rapoartelor, Comisia pentru protecČ›ia copilului, va hotărĂ® asupra eliberării sau respingerii avizului favorabil necesar Ă®ncuviinČ›ării adopČ›iei;

· dacă Ă®n termen de 30 de zile de la data Ă®nscrisului autentic prin care consimČ›ământul părinČ›ilor a fost exprimat, o rudă a copilului până la gradul al IV-lea inclusiv cere ca acesta să fie Ă®ncredinČ›at Ă®n vederea adopČ›iei, Comisia pentru protecČ›ia copilului va lua Ă®n considerare la expirarea acestui termen cu prioritate, posibilitatea Ă®ncredinČ›ării minorului acelei rude (termenul de Ă®ncredinČ›are este redus la 30 de zile);

· este acordat regim privilegiat adopČ›iei naČ›ionale atunci când acelaşi copil este solicitat Ă®n vederea adopČ›iei de o persoană sau familie străină.





2.2.2.2. Lipsa impedimentelor la adopție
Pentru a se putea Ă®ncheia adopČ›ia este necesar să nu existe impedimente la adopČ›ie:

a) lipsa impedimentului rezultând din rudenie:

· adopČ›ia Ă®ntre fraČ›i este interzisă;

· adopČ›ia nu este posibilă Ă®ntre părintele firesc şi copilul său;

b) lipsa impedimentului rezultând din calitatea de soț:

· este interzisă adopČ›ia Ă®ntre soČ›i

· adopČ›ia a doi soČ›i de către aceeaşi persoană sau familie este interzisă

· lipsa impedimentului rezultând dintr-o adopČ›ie anterioară:

· este interzisă adopČ›ia unui copil de către mai multe persoane, cu excepČ›ia cazului Ă®n care ea se face de către soČ› şi soČ›ie, simultan sau succesiv;

· adopČ›iile succesive ale aceluiaşi copil sunt premise, dacă adopČ›ia are loc după ce precedenta a fost desfăcută;

c) lipsa confirmării Ă®ncuviinČ›ării adopČ›iei de către Comitetul

Român pentru adopții.

2.2.2.3. CondiČ›iile de formă ale adopČ›iei
FaČ›ă de reglementările anterioare, OrdonanČ›a de UrgenČ›ă nr. 25/1997 privind regimul juridic al adopČ›iei; aprobată prin Legea nr. 87/1998, reglementează procedura adopČ›iei Ă®ntr-un mod diferit şi vizează:

· protejarea interesului superior al copilului prin instituirea de garanČ›ii care să asigure acest obiectiv;

· crearea celor două categorii de autorităČ›i cu atribuČ›ii Ă®n Ă®ncuviinČ›area adopČ›iei – serviciul public specializat pentru protecČ›ia copilului; Comisia pentru protecČ›ia copilului ca organ de specialitate al Consiliului JudeČ›ean şi ca autoritate centrală cu atribuČ›ii de supraveghere şi sprijin a activităČ›ii de protecČ›ie a drepturilor copilului prin adopČ›ie şi al realizării cooperării internaČ›ionale Ă®n acest domeniu.

Procedura adopČ›iei cuprinde două faze:

· faza administrativă

· faza de judecată.

1. Din ansamblul reglementărilor legale privind adopČ›ia rezultă etapele pe care trebuie să le parcurgă adoptorul (familie/persoană) şi anume:

a) obČ›inerea atestatului de familie/persoană aptă să adopte;

b) transmiterea cererii de adopČ›ie către Comitetul Român pentru AdopČ›ii (C.R.A.) din cadrul AutorităČ›ii NaČ›ionale pentru ProtecČ›ia Copilului şi AdopČ›iei (A.N.P.C.A.)

c) identificarea copilului ce urmează a fi propus pentru adopČ›ie;

d) încredințarea copilului în vederea adopției;

e) obČ›inerea avizului favorabil Ă®ncuviinČ›ării adopČ›iei;

f) eliberarea confirmării. (C.R.A.);

a) ObČ›inerea atestatului de familie/persoană aptă să adopte

Aceasta reprezintă prima etapă din procedura administrativă, atestatul dovedind Ă®mprejurarea că cel care doreşte să adopte prezintă condiČ›ii materiale şi garanČ›ii morale necesare dezvoltării armonioase a copilului.

Prima manifestare a adoptatorilor sau adoptatorului este formularea unei cereri ce cuprind intenČ›ia, dorinČ›a de a adopta, unul sau mai mulČ›i copii, propuşi de autoritatea competentă, indicând eventual vârsta şi sexul acestora.

Cererea va fi Ă®nsoČ›ită de:

· copii legalizate ale actelor de stare civilă;

· certificatul privind starea sănătăČ›ii;

· antecedente penale;

· adeverinČ›e privind veniturile pe care aceştia le realizează.

ĂŽn următoarele 90 de zile, asistentul social al serviciului public specializat sau organismului privat autorizat, Ă®n urma vizitelor şi discuČ›iilor avute, va finaliza raportul cuprinzând propunerile Ă®n legătură cu calitatea persoanei/familiei Ă®n cauză.

Potrivit art. 6, alin.3 şi art. 9, alin.7 din OrdonanČ›a de UrgenČ›ă nr.25/1997, Comisia JudeČ›eană pentru ProtecČ›ia Copilului va hotărĂ®, Ă®n legătură cu eliberarea atestatului pe baza evaluării datelor privitoare la capacitatea educativă, psihologică şi materială de a primi Ă®n familia lor un copil şi de a deveni părinČ›i.

Atestatul de familie aptă să adopte este obligatoriu atât pentru cetăČ›enii români, cât şi pentru cetăČ›enii străini, cu reşedinČ›a Ă®n România. Referitor la cetăČ›enii străini cu domiciliul Ă®n străinătate, legea prevede că ei vor prezenta un act eliberat de autorităČ›ile competente din care să rezulte că familia Ă®n cauză este aptă să adopte Ă®n conformitate cu prevederile legii lor naČ›ionale.

b) Transmiterea cererii de adopție C.R.A.

Art.11, alin.1 din OrdonanČ›a de UrgenČ›ă nr.25/1997 prevede că Ă®n termen de 5 zile de la eliberarea atestatului, serviciul public specializat sau Organismul privat autorizat, după caz, va transmit C.R.A., cererea de adopČ›ie formulată de persoana/familia cu domiciliul sau reşedinČ›a Ă®n România (la cerere se va anexa atestatul şi Ă®nscrisurile Ă®n baza cărora acesta a fost eliberat).

ĂŽn cazul familiilor sau al persoanelor cu domiciliul sau cu reşedinČ›a Ă®n România care au numai cetăČ›enie străină şi care doresc să adopte, atestatul prin care Comisia pentru ProtecČ›ia Copilului atestă faptul că acestea sunt apte să adopte, va putea fi eliberat numai Ă®n urma prezentării actelor menČ›ionate anterior. Atestatul va fi transmis C.R.A., Ă®nsoČ›it de actele pe baza cărora a fost eliberat.

c) Identificarea copilului ce urmează a fi propus spre adopČ›ie

Art.12, alin. 1 din OrdonanČ›a de UrgenČ›ă nr.25/1997 prevede obligaČ›ia Comisiilor pentru protecČ›ia copilului din fiecare judeČ›, respectiv sectoarele municipiului Bucureşti, de a transmite datele de identitate şi toate informaČ›iile pertinente la copiii a căror adopČ›ie sunt competente să o avizeze.

Un copil este adoptabil dacă se află Ă®n una din următoarele situaČ›ii:

· părinČ›ii copilului sunt decăzuČ›i din drepturile părinteşti sau li s-au retras exerciČ›iul drepturilor părinteşti prin hotărâre judecătorească definitivă de declarare a abandonului, puşi sub interdicČ›ie, declaraČ›i morČ›i prin hotărâre judecătorească sau se află Ă®n orice situaČ›ie care determină imposibilitatea de a-şi manifesta voinČ›a;

· copiii născuČ›i din părinČ›i necunoscuČ›i sau care au decedat şi nici o rudă până la gradul al IV-lea nu doresc să-i adopte sau să devină tutore;

· unul dintre părinČ›ii copilului este decăzut din drepturile părinteşti, pus sub interdicČ›ie, declarat mort prin hotărâre judecătorească sau dispărut, necunoscut, iar celălalt părinte a consimČ›it Ă®n mod irevocabil la adopČ›ia copilului.

ĂŽn termen de 5 zile de la primirea datelor referitoare la copiii adoptabili, C.R.A., este obligat să le comunice tuturor comisiilor pentru protecČ›ia copilului pentru ca acestea, la rândul lor să transmită Ă®n cel mult 60 de zile cererile persoanelor sau familiilor care doresc să le fie Ă®ncredinČ›aČ›i acei copii Ă®n vederea adopČ›iei. ĂŽn cazul Ă®n care nu există asemenea cereri, C.R.A., va repartiza sarcina identificării unei persoane sau familii potrivite pentru copil unui serviciu public specializat sau unui organism privat autorizat.

ĂŽn acest moment, pe baza raportului asupra copilului ce cuprinde date despre mediul social de unde provine, mediul familial, evoluČ›ia copilului, necesităČ›ile speciale, originea etnică, religioasă şi culturală, se realizează identificarea copilului şi se transmite, Ă®n cazul adopČ›iei naČ›ionale, familiei adoptive, iar Ă®n cazul adopČ›iei internaČ›ionale, autorităČ›ilor centrale din Č›ara respectivă.

d) Încredințarea copilului în vederea adopției (vezi subcapitolul 2.2.2.1.)

e) ObČ›inerea avizului favorabil Ă®ncuviinČ›ări adopČ›iei

Legea nu reglementează procedura emiterii avizului favorabil Ă®ncuviinČ›ării adopČ›iei stabilind doar competenČ›a pentru protecČ›ia copilului din judeČ›ul Ă®n raza căruia domiciliază cel ce urmează a fi adoptat de a emite acest aviz.

Hotărârea referitoare la aviz se poate lua numai după studierea şi analiza următoarelor acte ce privesc copilul şi adoptatorul:

· copie legalizată a certificatului de naştere a copilului;

· certificatul medical privind starea de sănătate a copilului eliberat de policlinica judeČ›eană;

· consimČ›ământul exprimat Ă®n forma autentică a părinČ›ilor/părintelui prin care acesta este de acord cu adopČ›ia copilului;

· raportul privind ancheta psiho-socială;

· decizia de repartizare C.R.A.;

· hotărârea comisiei pentru protecČ›ia copilului privind Ă®ncredinČ›area Ă®n vederea adopČ›iei;

· înscrisuri referitoare la adoptatori;

· raportul asupra anchetei psihosociale efectuate de autorităČ›ile competente sau organismele private autorizate de acestea la domiciliul persoanei/familiei Ă®n cauză, Ă®n care să se arate opinia acestora cu privire la adopČ›ie;

· certificate de naştere sau de căsătorie ale persoanei sau familiei Ă®n cauză Ă®n copie legalizată;

· certificate privind starea de sănătate;

· certificate privind antecedentele penale;

· declaraČ›ia la adopČ›ie dată de adoptator ce conČ›ine identitatea copilului ce urmează a fi adoptat şi s-a luat la cunoştinČ›ă de starea de sănătate a minorului;

· rapoartele bilunare efectuate de către asistenČ›ii sociali ai serviciului public specializat sau a organismului privat autorizat;

f) Eliberarea confirmării de către C.R.A.

După obČ›inerea avizului favorabil Ă®ncuviinČ›ării adopČ›iei, Serviciul Public Specializat pentru ProtecČ›ia Copilului (S.P.S.P.C.), sau organismul privat autorizat va prezenta dosarul şi va solicita emiterea deciziei de confirmare. Odată eliberată confirmarea C.R.A., va transmite prin intermediul S.P.S.P.C. sau organismului privat autorizat cererea persoanei/familiei care doreşte să adopte instanČ›ei judecătoreşti competente;

ĂŽn cadrul procedurii administrative a adopČ›iei se formulează o serie de cereri cu conČ›inuturi diferite şi care produc efecte diferite, astfel:

· prima cerere adresată S.P.S.P.C., sau O.P.A., exprimă hotărârea de a adopta şi Ă®nseamnă Ă®nceperea procedurii administrative;

· cea de-a doua cerere se adresează C.P.C., din raza municipiului celor care doresc să adopte pentru eliberarea atestatului de familie/persoană aptă să adopte;

· a treia cerere prin care se solicită adopČ›ia unui anume copil;

· următoarea cerere are ca obiect, Ă®ncredinČ›area Ă®n vederea adopČ›iei şi se adresează C.P.C., de la domiciliul copilului;

· cea de-a cincea cerere vizează eliberarea avizului favorabil Ă®ncuviinČ›ării adopČ›iei.

Dacă primele două cereri se formulează personal de către adoptatori, următoarele sunt Ă®n competenČ›a S.P.S.P.C., sau O.P.A.

Cererea adresată Tribunalului, se formulează fie de adoptator, personal, fie printr-un intermediar şi trebuie să cuprindă solicitarea de a se Ă®ncuviinČ›a adopČ›ia unui copil anume, identificat prin nume, prenume, locul şi data naşterii, numele şi prenumele părinČ›ilor, calitatea de copil adoptabil şi de a dispune să se Ă®ntocmească un nou act de naştere pentru cel adoptat, act Ă®n care adoptatorii să fie trecuČ›i ca părinČ›i fireşti ai acestuia.



2.3. Efectele adopției



AdopČ›ia stabileşte filiaČ›ia Ă®ntre cel care adoptă şi copil, precum şi rudenia dintre copil şi rudele adoptatorului. ĂŽn momentul stabilirii filiaČ›iei prin adopČ›ie:

· filiaČ›ia dintre copil şi părinČ›ii săi fireşti Ă®ncetează:

· data stabilirii filiaČ›iei prin adopČ›ie este data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de Ă®ncuviinČ›are a adopČ›iei;

· descendenČ›ii adoptatului nu se mai află Ă®n raporturi de rudenie firească cu părinČ›ii fireşti ai adoptatului;

· descendenČ›ii adoptatului Ă®ncetează de a mai fi rudă cu rudele părintelui său firesc, devenind rudă cu rudele părintelui adoptiv.

ĂŽn cazul adopČ›iei unei persoane care nu a dobândit capacitate deplină de exerciČ›iu are loc trecerea drepturilor şi Ă®ndatoririlor părinteşti de la părinČ›ii naturali asupra părinČ›ilor adoptivi, care sunt datori să-l crească şi să-l educe pentru a se putea integra Ă®n societate. Atunci când cel care adoptă este soČ›ul părintelui natural al adoptatului, drepturile şi Ă®ndatoririle părinteşti aparČ›in celui care adoptă şi părintelui firesc căsătorit cu acesta.

PărinČ›ii adoptatori sau numai unul dintre ei pot fi decăzuČ›i din drepturile părinteşti dacă sănătatea ori dezvoltarea fizică şi psihică a copilului adoptat este primejduită prin felul de exercitare a drepturilor părinteşti, prin purtarea abuzivă sau neglijenČ›ă gravă Ă®n Ă®ndeplinirea Ă®ndatoririlor de părinte, ori dacă educarea, Ă®nvăČ›ătura sau pregătirea profesională a minorului nu se fac Ă®n spirit de devotament faČ›ă de România (art. 109, Codul Familiei).

Decăderea ambilor adoptatori (adoptatorului) din drepturile părinteşti nu Ă®nseamnă desfacerea adopČ›iei.

ĂŽn cazul Ă®n care numai unul dintre adoptatori este decăzut din drepturile părinteşti, celălalt adoptator va avea singur exerciČ›iile acestor drepturi.

Dacă soČ›ii adoptatori divorČ›ează, se aplică Ă®n privinČ›a relaČ›iilor dintre ei şi minorul adoptat, prin asemănare, prevederile legale cu privire la desfacerea căsătoriei pentru cazul Ă®n care există copii minori.

InstanČ›a judecătorească sau Comisia pentru protecČ›ia copilului poate dispune Ă®ncredinČ›area copilului unei persoane, familii, serviciului public specializat pentru protecČ›ia sau unui organism privat, autorizat Ă®n cazul divorČ›ului părinČ›ilor adoptivi (art. 42/44 Codul Familiei; art.7-10 din O.U. nr.26/1997). Indiferent cine a luat măsura Ă®ncredinČ›ării copilului, persoana fizică sau juridică la care a fost Ă®ncredinČ›at copilul are faČ›ă de acesta numai drepturile şi obligaČ›iile ce revin părinČ›ilor cu privire la persoana copilului (art.43 Codul Familiei; O.U. nr.26/1997, art.10 alin.1)

Prin adopČ›ie adoptatul dobândeşte numele de familie al adoptatorului. Când adopČ›ia este făcută de doi soČ›i şi aceştia au nume comun, adoptorul dobândeşte acest nume, la fel se procedează şi Ă®n cazul Ă®n care un soČ› adoptă copilul celuilalt soČ›.

Domiciliul minorului adoptat este la părinČ›ii adoptatori sau la acela dintre adoptatori la care locuieşte.

Minorul străin sau fără cetăČ›enie adoptat de un cetăČ›ean român sau adoptat de doi soČ›i români dobândeşte cetăČ›enie română.

Minorul cetăČ›ean român, adoptat de un cetăČ›ean străin, pierde cetăČ›enia română, dacă adoptatorii sau adoptatorul solicită aceasta Ă®n mod expus şi dacă adoptatorul este considerat potrivit legii că a dobândit cetăČ›enia străină (art.29, alin.1 Legea nr.21 din 1991)

Schimbarea cetăČ›eniei române de către adoptator produce asupra cetăČ›eniei române a adoptatorului aceleaşi efecte ca şi Ă®n cazul părinČ›ilor fireşti.


2.4. DesfiinČ›area şi desfacerea adopČ›iei
Încetarea adopției poate avea loc prin desființare sau prin desfacere.

a) Desființarea adopției

AdopČ›ia Ă®ncheiată prin nerespectarea condiČ›iilor de fond şi a impedimentelor la adopČ›ie este lovită de nulitate. De asemenea adopČ›ia unui copil care a fost recunoscut de către adoptator Ă®nainte de Ă®ncheierea adopČ›iei este lovită de nulitate absolută.

ConsimČ›ământul soČ›ului celui care adoptă este obligatoriu, neândeplinirea acestei condiČ›ii de fond atrage nulitatea relativă a adopČ›iei. Nulitatea adopČ›iei este de competenČ›a tribunalelor.

Lipsa consimČ›ământului părintelui firesc al adoptatorului şi viciul acestui consimČ›ământ, nu atrag desfacerea adopČ›iei ci nulitate.

b) Desfacerea adopției

AdopČ›ia se Ă®ncheie Ă®n interesul adoptatului, ea se poate menČ›ine numai Ă®n măsura Ă®n care corespunde acestui interes, de aceea legea reglementează desfacerea ei. Cererile de desfacere sunt de competenČ›a tribunalelor, Ă®n a căror rază teritorială se găseşte domiciliul copilului.

Cauze de desfacere a adopției:

· interesul adoptatului este în sensul desfacerii adopției;

· adoptatorii nu asigură condiČ›iile necesare pentru creşterea şi educarea adoptatului;

· lipsa afecČ›iunii, manifestată printr-o asprime deosebită, nejustificată, care a determinat părăsirea de către copil a domiciliului adoptatorilor şi revenirea la părinČ›ii fireşti, constituie un motiv temeinic de desfacere a adopČ›iei;

AcČ›iunea pentru desfacerea adopČ›iei poate fi introdusă de:

- copilul care a împlinit vârsta de 10 ani;

- dacă este Ă®n interesul adoptatului de către acesta, chiar dacă este major;

- Comisia pentru ProtecČ›ia Copilului de la domiciliul acestuia, numai dacă este Ă®n interesul superior al adoptatului.

Adoptatorul nu are dreptul la acțiunea de desfacerea adopției.

Efectele nulităČ›ii şi desfacerii adopČ›iei.

Efectele se produc numai pentru viitor Ă®ncepând de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care s-a pronunČ›at desfacerea/nulitatea adopČ›iei şi sunt cu privire la:

- filiaČ›ia şi rudenia creată prin adopČ›ie Ă®ncetează, se consireră că nu a existat nici - Ă®n trecut şi reapare filiaČ›ia şi rudenia firească; nu se pune probelema succesiunii;

- adoptatul pierde numele de familie dobândit prin adopČ›ie şi redobândeşte numele avut Ă®nainte;

- dacă adoptatul este minor, părinČ›ii săi fireşti redobândesc drepturile şi obligaČ›iile părinteşti dacă nu se instituie o altă măsură de ocrotire;

- Ă®ncetează obligaČ›ia de Ă®ntreČ›inere Ă®ntre adoptator şi adoptat;

- copilul străin care nu a Ă®mplinit vârsta de 18 ani, adoptat de un cetăČ›ean român, dacă se desface adopČ›ia pierde cetăČ›enia română;

- copilul român (minor), adoptat de un cetăČ›ean străin, dacă se desface adopČ›ia, redobândeşte cetăČ›enia română dacă domiciliază sau dacă se reântoarce pentru a domicilia Ă®n Č›ară.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!